"BIST 30'da 11 şirketin net karbon nötr hedefi yok"
-
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA) Direktörü Bengisu Özenç, Dünya Bankası'nın raporlarına atıf yaparak Türkiye'nin 2030 yılına kadar karbon sıfır bir ekonomi olması için ortalama yıllık 8 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Özenç, borsadaki 11 büyük şirketin de net bir karbon nötr hedefi olmadığını ifade etti.

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA) Direktörü Bengisu Özenç, Bloomberg HT'de katıldığı Üst Düzey programında Türkiye'nin sürdürülebilirlik potansiyelini ve karnesini değerlendirdi.
Özenç'in yayında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:
Artık iklim politikalarının ana akım olduğu bir dönemde yaşıyoruz ve hepimiz ekonominin her alanında iklim politikalarını konuşuyoruz.
Merkez ekonomileri canlandırmak üzere yeni kalkınma ve büyüme stratejilerini yeşil ekonomi üzerinden kurguluyoruz.
İklim koşulları kaynaklı kayıplar da ülkeler için ciddi anlamda artmış durumda. Yeni yapılan bir çalışma, iklim koşullarındaki değişimin geçtiğimiz 20 yıl içerisinde yıllık ortalama 140 milyar dolarlık bir kayba neden olduğunu, bunun yanında sadece 2022 yılındaki kaybın 280 milyar dolara kadar yükseldiğini gösteriyor.
Tabii ki bu zararlarla da başa çıkmanın yolu iklim politikaları. Avrupa Yeşil Mutabakatı bu bizi de harekete geçiren bir unsur, Türkiye’nin AB’ye ihracatı toplam ihracatımızın yüzde 50’si ve AB’de alınan kararlar tabii üretim şekillerini etkiliyor. Mesela Amerika’da da enflasyonla mücadele yasası aslında büyük oranda yenilenebilir enerjiye ve karbon nötr ekonomiye geçişi kolaylaştıracak yatırımlara destek paketlerini içeriyor.
Karbon nötr ekonominin ülkelere katkısı
Şimdi tartışılan bir hidrojen ekonomisi var. Fosil yakıtlardan çıkışı da ele almak gerekiyor. Sanayide enerji verimliliğinin sağlanması da var.
Biz aslında Türkiye olarak fosil yakıtlarda yurt dışına bağımlıyız ve bu da enerji piyasalarındaki her türlü dalgalanmaya karşı hassasiyet anlamına geliyor. Yani enerji dönüşümü aslında size enerji bağımsızlığını da getiriyor olacak.
Fosil yakıtların payının azaltılması bize ekonomide de pozitif yansıyacaktır çünkü enflasyonun ciddi bir bölümü enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Yenilenebilir kaynakları artırarak bu maliyetleri düşürebiliriz. Biz geçen sene yaptığımız bir çalışmada enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklı enflasyon oranlarını nasıl düşürebiliriz diye baktığımızda, yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapıldığında enflasyonun 7 puana kadar daha düşebileceğini gösterdik.