Borsa İstanbul'da 'enerji ayrışması'
-
Borsa İstanbul'da Enerji değer zincirinin farklı bölümlerinde yer alan şirketler arasındaki ayrışma Eylül ayı başından bu yana devam ediyor. Doğalgazda sanayi ve elektrik üretim santralleri için yüzde 40'ın üzerinde zam gerçekleşirken sanayici zamların kendilerini olağanüstü zorladığını belirtti.
Avrupa'da enerji üretim ve dağıtım şirketlerinin hisseleri Eylül'de düşüş kaydederken enerji şirketlerinin hisseleri artan doğalgaz, kömür ve petrol fiyatlarıyla beraber yükselmişti. Enerji değer zincirinin farklı bölümlerinde yer alan şirketler arasındaki ayrışma Borsa İstanbul'daki şirketlerin hisselerinde de görüldü.
Bloomberg HT’nin oluşturduğu ve aralarında Enerjisa, Ak Enerji ve Zorlu Enerji gibi 7 üretim ve dağıtım şirketinin bulunduğu BIST Enerji Dağıtım ve Üretim Endeksi Eylül ayı başından bu yana yüzde 23 değer kaybederken Tüpraş, Turcas ve İpek Doğal Enerji Kaynaklarının bulunduğu BIST Enerji Endeksi aynı dönemde yüzde 15 civarında yükseliş kaydetti.
Türkiye’de doğalgaz referans fiyatı 1 Eylül’de 2 bin 185 TL civarında bulunurken yüzde 30’dan fazla yükselişle 31 Ekim’de 3 bin 424 TL’ye kadar tırmandı. Türkiye, Eylül ayında elektriğinin yüzde 38,8’ini doğalgazdan üretirken yüzde 30,8’ini kömürden üretti. Eylül ayında hidroelektrik santrallerinin üretimdeki payı ise yüzde 10,33 oldu.
Doğalgazda sanayi abonelerine yüzde 48 zam geldi
Doğalgazda Kasım tarifesinde konut abonelerine zam yapılmazken, sanayi ve elektrik üretim santralleri için yüzde 40'ın üzerinde zam gerçekleşti.