Brent petrolü 100 doların altına indi
-
Brent petrolünün varil fiyatı, Çin'in büyümesine yönelik endişelerle 100 doların altına düştü
Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Çin'de ekonomik büyümedeki yavaşlamanın hisse sentleri ve emtia fiyatlarını düşürmekte olduğu endişeleri ile sekiz aydır ilk kez 100 doların altına düştü ve Suudi Arabistan petrol bakanı tarafından hedeflenen rakama ulaştı.
Brent petrolü Londra'da, Çin'de imalat sanayinin Aralık ayından bu yana en yavaş hızda genişlemesinin ardından 4 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine indi. Suudi Arabistan'ın petrol üretimi 1989'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de işsizlik başvuruları yükseldi ve ülkedeki ham petrol stokları geçen hafta 22 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Commerzbank AG'nin Frankfurt ofisinden emtia araştırma müdürü Eugen Weinberg, "Petrol piyasasında, zayıf talep, bol arz, bazı sinirli yatırımcılar ve güçlü ABD dolarının bir karışımını görüyoruz" dedi ve "Bu gerçekten zehirli bir karışım" değerlendirmesinde bulundu.
Temmuz vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Londra'da ICE vadeli işlemler piyasasında 2.27 dolar ya da yüzde 2.2 düşerek 99.60 dolara indi. Kontrat daha sonra biraz toparlanarak varil başına 100.01 dolara çıktı. Petrol bu yıl yüzde 6.8 kaybetti.