Bu hafta piyasalar bunları konuştu
-
Piyasalara bu hafta Yunanistan'ın kurtarma paketini, Fed'in stres testlerini ve artan petrol fiyatları damgasını vurdu
Avro Bölgesi Yunanistan'a 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketini resmen onayladı.
Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jan-Claude Juncker, Yunanistan'a ikinci kurtarma paketine onay sürecinin tüm Avro Bölgesi ülkelerinde tamamlandığını ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) 39,4 milyar avroluk ilk taksidi dilimler halinde serbest bırakması için yetkilendirildiğini açıkladı.
Juncker, ''İkinci ekonomik program Yunanistan'ın kaçırmaması gereken emsalsiz bir fırsattır. Yunan makamları yeni programa tamamen uyumlu şekilde mali konsolidasyon, yapısal reformlar ve özelleştirmeyi titizlikle takip ederek güçlü kararlılığını göstermeye devam etmeli ve uygulama hızını korumalıdır. Bu sayede Yunan ekonomisi herkesin çıkarına olacak şekilde sürdürülebilir yola girecektir'' dedi.
Bu arada İspanya'nın bütçe açığı hedefini aşacağı açıklamasını değerlendiren Avro Bölgesi yeni hükümetten daha fazla kemer sıkma istedi. Juncker, maliye bakanlarının İspanya'dan bu yılki bütçe açığını yüzde 5,3'e çekmesini istediklerini bildirdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan ekonomisinin 2013 yılında resesyondan çıkmasını beklediklerini bildirdi.
IMF'nin son tahminlerine göre, geçen yıl yüzde 6,9 daralan Yunanistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) bu yıl yüzde 4,5-5 aralığında daralması, 2013'te de toparlanmaya başlaması bekleniyor.