Bloomberg HT Haberler Çağlayan'dan bankalara faiz eleştirisi
PİYASALAR

Çağlayan'dan bankalara faiz eleştirisi

  • Çağlayan, "Bir taraftan faizler, bir taraftan risk algılaması düşüyor ama diğer taraftan da bankalar, 'Dediğimiz dedik çaldığımız düdük' şeklinde devam etmek istiyor. Böyle bir lükse müsaade edemeyiz" dedi

Giriş: 22 Mayıs 2013, Çarşamba 20:19
Güncelleme: 22 Mayıs 2013, Çarşamba 20:19

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Bir taraftan faizler, bir taraftan risk algılaması düşüyor ama diğer taraftan da bankalar, 'Dediğimiz dedik çaldığımız düdük' şeklinde devam etmek istiyor. Böyle bir lükse müsaade edemeyiz" dedi.

Bakan Çağlayan, ekonomi basınıyla bir araya geldiği toplantıda, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nda Türkiye'nin haksız rekabetle karşı karşı kaldığını ifade etti.

Çağlayan, "Sen bana Gümrük Birliği ile tam üyeliğin bütün yaptırımlarını yükledin. İkincisi, benim iş adamama vize uyguluyorsun. Üçüncüsü, nakliye araçlarıma kota uyguluyorsun, mallarımı serbest dolaştırmıyorsun. Dördüncüsü, AB'ye üye yapacağın ülkelerle müzakere masasına gözlemci olarak bile Türkiye'yi oturtmuyorsun. Beşincisi de serbest ticaret anlaşması yapıyorsun, ben bu işin tarafı olamıyorum. Bunları düzenleyelim, Gümrük Birliği Anlaşması devam etsin" diye konuştu.

Gümrük Birliği'nin Türk sanayisine ciddi kazanımlar da getirdiğine işaret eden Çağlayan, "Ama bugün ibre ters çalışmaya başladı. Serbest ticaret anlaşması yaptığın ülkeye Türkiye'yi de al demek sana ne kaybettirir. Olursa bu şekliyle, olmuyorsa o zaman biz Gümrük Birliğini kaldıralım, sizinle Serbest Ticaret Anlaşması yapalım" değerlendirmesinde bulundu.