Çin ekonomisinde toparlanma işaretleri
-
Çin'de geçen yılın son çeyreğindeki durgunluğun ardından ülke ekonomisi Ocak ve Şubat aylarında toparlanma işaretleri verdi. Sanayi üretimi ve perakende satışlar artarken işsizliğin arttığı ve genç işsizliğinin hâlâ yüksek olduğu görüldü.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), Ocak-Şubat 2023 dönemi sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit sermaye yatırımları ve istihdam verilerini açıkladı.
Sanayi üretimi, ilk iki ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4, Aralık 2022'ye kıyasla yüzde 1,1 artış kaydetti.
Üretim çıktısındaki artış, maden sanayinde yüzde 4,9, imalat sanayinde yüzde 2,1 oldu.
Güneş enerjisi panelleri üretimi yüzde 40,8, "yeni enerji aracı" (NEV) olarak adlandırılan, şarj edilebilen pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli taşıtların üretimi ise yüzde 16,3 arttı.
Yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,9 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin üretim çıktılarının hesaplandığı sanayi üretiminin, Kovid-19 kısıtlamalarının etkisinin hissedildiği geçen yılın son çeyreğinde ivmesini yitirdiği gözlenmişti.
Sanayi üretimi, Ekim 2022'de yüzde 5 artarken, artış Kasım 2022'de 2,2'ye, Aralık 2022'de yüzde 1,3'e gerilemişti.
UİB Sözcüsü Fu Linghui, ekonomik göstergelere ilişkin, "Yılın ilk iki ayında Çin ekonomisi artan üretim talebi, istihdamdaki süreklilik, tüketici fiyatlarındaki istikrar ve piyasadaki beklentilerin yükselmesiyle aşamalı toparlanma sürecine girdi" değerlendirmesinde bulundu.