Çin yönetimi teşvikler için toplanacak
-
Ekonomistler tarifelerin daha fazla ekonomik baskı uygulamaktan ziyade siyasi bir mesaj işlevi göreceği değerlendiriliyor.

Çin’in ABD’ye açıkladığı yüzde 84’lük misilleme gümrük vergisinin 10 Nisan’da yürürlüğe gireceği açıklanırken, artık ekonomistlerin ikili ticareti yok edeceğini söylediği seviyenin ötesine geçen tarifelerin daha fazla ekonomik baskı uygulamaktan ziyade siyasi bir mesaj işlevi göreceği değerlendiriliyor.
Pinpoint Asset Management Ltd. başkanı ve baş ekonomisti Zhang Zhiwei, “Çin, ABD’nin yüksek gümrük tarifelerine rağmen hükümetin ticaret politikaları konusundaki duruşunu koruyacağına dair net bir sinyal gönderdi. Mevcut ticaret çatışmasından hızlı ve kolay bir çıkış yolu beklemiyorum. Bu arada, gümrük tarifeleri yürürlüğe girdi ve iki ekonomiye verilen zarar yakında görünür hale gelecek” dedi.
Bloomberg Ekonomisti Chang Shu da “Bunun sonu, her iki ekonomi için de iyi olmayacak. Çin için bu durum ABD’ye yapılan ihracatı vuracak ve GSYH’nin yüzde 3’ünü riske atacak. Pekin’in finansal piyasalara yönelik politika desteğini artırmasını, teşvikleri hızlandırmasını ve ihracatçıları desteklemek için yuanın düzenli bir şekilde değer kaybetmesine izin vermesini bekliyoruz” yorumunu yaptı.