Bloomberg HT Haberler Dolar/TL "Rusya MB" sonrası 2.22'yi aştı
PİYASALAR

Dolar/TL "Rusya MB" sonrası 2.22'yi aştı

  • Dolar/TL TCMB'nin enflasyon raporu ve Rusya Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde faiz artırması sonrasında yükselirken, 2.22 lirayı aştı

Giriş: 31 Ekim 2014, Cuma 15:15
Güncelleme: 03 Kasım 2014, Pazartesi 07:56

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın son enflasyon raporu basın toplantısı ve Rusya Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde faiz artırması sonrasında yükselirken, 2.22 lirayı aştı.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2014'te orta nokta yüzde 8.9 olarak 8.4 ile 9.4 aralığında, 2015 yılı için ise TÜFE'nin orta nokta 6.1 olarak yüzde 4.6 ile yüzde 7.6 aralığında olmasını, orta vadede ise enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını beklediklerini açıkladı. 2014 yılı için gıda fiyatları artışı varsyımlarını yüzde 12.5'e yükselittiklerini ifade eden Başçı, elektrik ve doğalgaz fiyat artışlarının varsayımlarının üzerinde geçekleştiğini ve enflasyona 0.2 puanlık bir artırıcı etki yaptığını söyledi.

Rusya merkez bankası gösterge faiz oranını yüzde 8’den yüzde 9.5’e yükseltti. Karar, Bloomberg anketine katılan 31 ekonomistin beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Özellikle Brezilya'nın faiz artırımı sonrasında Rusya MB'nin debu yönde karar alması ile gelişmekte olan ülke paraları değer kaybederken, Türk Lirası'nda kayıplar yüzde 1'e yaklaştı.