Bloomberg HT Haberler Dünya "Çin yapımı" düşük enflasyon ile karşıya karşıya
PİYASALAR

Dünya "Çin yapımı" düşük enflasyon ile karşıya karşıya

  • Dünya genelinde Çin kaynaklı düşük enflasyon yaşanıyor

Giriş: 15 Ekim 2015, Perşembe 10:54
Güncelleme: 16 Ekim 2015, Cuma 11:44

Özellikle dokuz yıldır ilk kez politika faizini yükseltmeye niyetlenen ABD’de enflasyonun hedefin altında seyretmesi gözleri Çin meşeli ürünlere çeviriyor. Blomberg’de yayınlanan bir incelemede, ABD’deki tüketici ürünlerindeki düşük fiyatların Çin’de 43 aydır baş aşağı giden üretici fiyatlarından kaynaklandığına dikkat çekiliyor.

İncelemeye göre perakende devi Wal-Mart’ta 81 inç bir yüksek tanımlı RCA marka televizyonun fiyatı yalnızca 160 dolar. Kısa bir süre önce ortalama bir Amerikan ailesinin böyle bir televizyon için haftalarca para biriktirmesi gerekirdi. Bloomberg İstihbarat servisinin verilerine göre Çin’de 81 inç bir televizyonun üretim maliyeti bu ay 94 dolardan 67 dolara geriledi.

Çin’in elektronik ürünlerden güneş panellerine, oyuncaklara ve el aletlerine kadar imalat gücü dünya genelinde arz fazlası yaratarak fiyatların düşmesine yol açıyor. Çin üst düzey endüstriyel ürün üretiminde yatırımlarını arttırmasıyla artık akıllı telefonlar, yeni enerji araçları ve robotik cihazlarda da aynı süreç işliyor. Bu durum Çin’in uluslararası rakiplerinin fiyat düşürerek kâr marjının daralmasına ve dünya genelinde fiyatlar genel seviyesinin düşmesine yol açıyor.