Ekonomi Nobel'i Card, Angrist ve Imbens'e gitti
-
2021 Nobel Ekonomi Ödülü'nü David Card ile Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens kazandı
Nobel ekonomi ödülü istihdam ekonomisine yönelik ampirik katkılarıyla David Card'a ve nedensel bağıntıların analizine metodolojik katkılarıyla Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens'e verildi.
Ödülün yarısı David Card'a verilirken, diğer yarısı Angrist ve Imbens arasında paylaştırıldı.
Ödül sahibi ekonomistlerin yaklaşımlarının diğer alanlara uzanabildiği ve ampirik araştırmalarda devrimci yenilikler getirdiğine işaret edildi.
Ödül açıklamasında Angrist ve Imbens'in doğal deneyimlerden neden ve sonuçla ilgili hangi çıkarımların elde edilebileceğini gösterdikleri belirtildi.
İkili tarafından geliştirilen çerçevenin, gözleme dayalı verilerle çalışan araştırmacılar tarafından geniş ölçüde adapte edildiği ifade edildi.
Ödül son yıllarda iktisadın gerçek dünyaya uygulamaları içeren çalışmalara veriliyor. Bir önceki yıl ödülü Paul Milgrom ve Robert B. Wilson kazanmıştı.
Ekonomi Nobel Ödülü kazanlar 1,1 milyon dolar kazanıyor.
"Asgari ücret artışı daha az istihdama yol açmak zorunda değil"
Açıklamada doğal deneyimleri kullanarak David Card'ın eğitim, göç ve asgari ücretin istihdam piyasasına etkilerini analiz ettiğini altı çizildi.