Emtia fiyatları 12 yılın en düşüğünde
-
Emtia fiyatları, yavaşlayan küresel görünümün talebin zayıflatmasının ardından bakır 6 yıla yakın bir sürenin en sert kaybını göstermesi öncülüğünde 12 yılın en düşük seviyesine geriledi
Emtia fiyatları, yavaşlayan küresel görünümün talebin zayıflatmasının ardından bakır 6 yıla yakın bir sürenin en sert kaybını göstermesi öncülüğünde 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bakır bugün yüzde 8.7 değer kaybetti ve ton başına 5,400 doların altına geriledi. Bakırın söz konusu düşüşünde, ham maddelere olan talebin arz fazlasını gidermeye yeterli olmayacağı beklentisi ve Dünya Bankası'nın küresel ekonomik büyüme tahmininİ Haziran 2014'teki yüzde 3.4 seviyesinden yüzde 3'e indirmesi etkili oldu. Londra Metal Borsası'nda (LME) işlem gören tüm sanayi metalleri gerileme kaydetti.
Öte yandan petrol de bugün düşüşü 4. güne taşıyor ve 5 buçuk yılın en düşük seviyesinden gerçekleştirdiği kapanışın ardından kayıpları genişletiyor. Petroldeki düşüşü, BAE ve Kuveyt yetkililerinin arz fazlası sorunun 2015'in ikinci yarısına kadar sürebileceği yönündeki açıklamaları tetikledi.
Kuveyt Petrol Bakanı ve OPEC’in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Guvernörü’ne göre petrolü 5 yılın en düşük seviyesine iten arz fazlası sorunu en az 2015’in ikinci yarısına kadar sürecek. Yetkililer, 2015’in ikinci yarısında talepte toparlanma görüleceği tahmininde bulunuyorlar.