Fed piyasaları faiz artırımına hazırlayacak
-
Ekonomistler beklentilerin üzerinde gelen istihdam verisinin ardından Fed'in 2015'te faizlerin artırılması için piyasaları hazırlama çabalarına hız vereceğini belirtiyor
Ekonomistler, beklentilerin çok üzerinde gelen istihdam verisinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2015 yılında faiz oranlarının artırılması için piyasaları hazırlama çabalarına hız vereceğini belirtiyor. Dün açıklanan istihdam verisi, ABD'de işe alımların üç yıla yakın bir sürenin en büyük artışını kaydettiğini göstermişti.
New York'taki Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti Brian Jones, "Haziran ayında bir artırım gerçekleşecekse Fed şartları buna göre hazırlanmalı" dedi.
Ekonomistler, Fed yetkililerinin para politikasının belirli bir tarih yerine stabil bir enflasyon ve tam istihdam hedeflerine ulaşmadaki sürece bağlı olduğunu vurgulayacağını ifade ediyor. Söz konusu vurgunun yapılmasının arkasında bir sebep yattığı dile getiriliyor. Eğer piyasa beklentileri Fed'in yönelimi ile paralel olmaz ise merkez bankası tahvil faizlerinde istenmeyen bir yükseliş riski alabilir.
New York'ta bulunan Renaissance Macro Research ABD ekonomisi yöneticisi Neil Dutta, "Piyasalar, ekonomik veri nasıl olursa olsun Fed'in 2015 yılı sonuna doğru harekete geçeceği fikrini benimsemiş görünüyor" diye konuştu. Dutta, Fed'in ilk faiz yükselişini Mart veya Haziran ayında gerçekleştireceği tahmininde bulunuyor.