Bloomberg HT Haberler Gelişen piyasalara rekor fon akışı
HABERLER

Gelişen piyasalara rekor fon akışı

  • Küresel çapta ekonomilerde gözlenen toparlanma işaretlerinin artması ve ağır resesyon tehdidinin azalması gelişmekte olan ülke hisselerine ve tahvillerine ilgiyi artırdı. Gelişen ülke piyasalarına rekor fon girişi olurken, Türkiye'den yabancı çıkışının devam ettiği görüldü.

Giriş: 27 Ocak 2023, Cuma 13:16
Güncelleme: 27 Ocak 2023, Cuma 13:19

Dünyada ekonominin toparlanmaya dair emareler göstermesi gelişmekte olan piyasalara olan talebi artırmaya başladı.

Çin’in toparlanan ekonomisinin yeniden açılması ve dünya genelinde yavaşlayan enflasyon geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşü tersine çevirmeye yardımcı olurken yatırımcılar rekora yakın oranda gelişmekte olan piyasaların hisse senetlerine ve tahvillerine yoğun ilgi göstermeye başladı.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) 21 ülkeyi takip eden yüksek frekanslı verilerine göre, gelişmekte olan hisse senedi ve borç piyasaları bu hafta günde net 1,1 milyar dolar yeni fon çekti. Sınır ötesi para akış hızı, son 20 yılda yaşanan zirveleri aşarak 2020'nin sonlarında ve 2021'in başlarında koronavirüs kapanmalarının kaldırılmasının ardından yaşanan akışların ardından ikinci sıraya yerleşti.

Düşen küresel enflasyon, birçok piyasa katılımcısının ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının yakında faizleri artırmayı bırakacağına dair fiyatlamalarına yol açarak gelişmekte olan ülkeler için büyük bir sorunun rahatlamasına yol açmıştı.