X

Veriler politika yapıcılarının beklentilerini doğrulamıyor

Ekonomik büyüme yavaşlayıp dış açıklardaki artış eğilimi düşüyor mu? Politika yapıcılarının beklentileri bu yönde. O kadar ki, geçen yaz ekonomik büyümedeki azalmanın çok derin olabileceğine yönelik risklerin arttığı gerekçesiyle para politikasının gevşetildiği dahi söylendi. Eylül ayına yönelik veriler ne ekonomik büyümenin doğru dürüst yavaşladığını ne de dış açıklardaki artışların ekonomik riskleri azaltacak kadar düşme eğiliminde olduğunu gösterdi.
Eylül ayında imalat sanayi üretimi endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.8 arttı. Yıllık artışlar bazında, imalat sanayi üretimindeki artış mart ayından bu yana ilk kez yeniden çift haneli oldu. Aynı ayda dış ticaret açığı 10.4 milyar doları aştı. Dış açıktaki artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 oldu. Bu rakamlar ekonominin sanıldığı ya da beklendiği gibi soğumadığını gösteriyor. Uçak söylendiği gibi yumuşak da olsa şimdilik inmiyor, havada takılmış görünüyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi