X

Yeni yılda dünya ekonomileri

Dünya ekonomisinin yeni yıldaki genel görünümüne yönelik beklentileri büyük ölçüde Amerikan ve Çin ekonomilerindeki gelişmeler yönlendirecek.
Çin ekonomisi alışılan düzeylerin altında büyüme eğilimine girdi. Dolayısıyla, Çin'de genişletici ekonomi politikaları devreye girebilir. Sonuçta, enflasyon artabilir. Son dönemde başlayan yuanın değer kazanması süreci 2012 yılında yavaşlayabilir, hatta durabilir. Çin'in bu aşamada dış talep yoluyla ekonomik büyümeyi hızlandırmaktan başka bir seçeneği yok.
Geçen yılın son aylarında Amerikan ekonomisindeki büyümenin hızlanmakta olduğuna yönelik işaretler geldi. Bunun sürdürülebilir olduğu bir hayli şüpheli. Amerika'da tasarruflar artıyor. Gelirler o denli artmıyor. Gerçekleşen servet kaybı telafi edilebilmiş değil. Konut piyasasında fiyatlar düşmeye devam ediyor. İşsizlik hâlâ alışılmışın çok üzerinde. Bu şartlarda, Amerikan ekonomisinin yeniden durgunluğa girme riski küçük değil. Riskin gerçekleşmesi durumunda, Amerika'da para politikasının yeniden gevşetilmesi gündeme gelebilir.
Bunların hiçbiri olmasa dahi, Amerikan ekonomisinin tek başına dünya ekonomilerini sırtlaması zor. O takdirde, Amerika olumlu yönde dünyanın geri kalan bölümünden ayrışabilir.
Dünya ekonomilerinin nasıl bir şekil alacağı eskiden Amerikan ekonomisinin gidişatı ile yakından ilgiliydi. Avrupa ekonomilerinde yaşanan sorunlar dünya ekonomilerinin alacağı şekli büyük ölçüde Avrupa'ya endeksli hale getirdi.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi