X

Üretimde patinaj durdu ama kıpırdanma şimdilik zayıf

İmalat sanayii üretimi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.7 arttı. Son iki aydır imalat sanayii üretimi geçen yılın aynı dönemine göre artmaya devam ediyor. Daha önceki aylarda, bir ay artış, bir sonraki ay düşüş göstererek üretim patinaj yapıyordu. Geçmişteki zikzaklar durmuş görünüyor.
Sanayi üretimindeki artışın (yüzde 1.6) imalat sanayii üretimindeki artışın neredeyse yarısı kadar olması madencilik ve elektrik üretimindeki düşüşlerden kaynaklanıyor. Bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında, şubat ayında madencilik sektörü üretimi yüzde 5.3, elektrik üretimi ise yüzde 8.4 düştü.

İLK ÜÇ AY DAHA İYİ
Üretim artarken enerji üretimindeki düşüşü açıklamak biraz zor da olsa, imalat sanayii üretiminin tüm alt kollarında zayıf da olsa bir kıpırdanma gözleniyor. Örneğin, geçen yılın aynı aylarına göre, ara malları üretimi ocak ayında yüzde 3.8 artarken, şubat ayında yüzde 5.3 arttı. Aynı şekilde ocak ayında yüzde 1 artan sermaye malları üretimi şubat ayında yüzde 3.9 artış gösterdi. Dayanıklı tüketim malları üretiminde aydan aya düşüşler devam ederken, dayanıksız tüketim malları üretimi artıyor, ama artışta bir hızlanma görülmüyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi