X

Hazirana kadar sabredebilecek miyiz?

Döviz kurları ocak ayında tavan yaptıktan sonra Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve yurtdışındaki havanın durulmasıyla göreli bir istikrar kazandı. Döviz kurlarından enflasyona geçiş ise azalan bir biçimde 5-6 ay devam edecek. Geçen yılın ilk yarısında enflasyonun göreli olarak düşük seyrettiği (mart-temmuz dönemi aylık ortalaması yüzde 0.46) göz önüne alınırsa, haziran ayına kadar yıllık enflasyonun yükselme eğiliminde olacağını tahmin etmek falcılık olmaz.
Merkez Bankası da piyasaları bu gelişmeye hazırlıyor. Aynı zamanda çeşitli söylevleriyle Merkez Bankası para politikasının haziran ayıyla birlikte göreli olarak gevşetileceğinin işaretlerini de veriyor. Bugünkü para politikası duruşunu “sıkı” olarak tanımlayıp haziran ayına kadar bu duruşun devam edeceğini ima ediyor. TL cinsinden munzam karşılıklara faiz verileceği müjdesini şimdi vermiş olsa da, uygulamanın haziran ayında başlayabileceğini söylüyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi