X

Büyüme yavaşladıkça dış açık azalıyor

Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın ilk iki ayında cari işlemler açığı 2.8 milyar dolar azaldı. Cari işlemler açığındaki azalmanın 1.3 milyar doları altın ticareti hariç mal dengesindeki açığın (ithalat ile ihracat arasındaki fark) düşmesinden kaynaklandı. Altın ithalatının düşmesiyle, 1.1 milyar dolar kadar tasarruf yapılmış oldu. Cari işlemler açığındaki düşüşün geri kalan kısmı görünmeyen kalemlerdeki fazlanın artmasıyla gerçekleşti.
Cari işlemler dengesini etkileyen en önemli kalem dış ticaret dengesi. Bu dönemde altın hariç ihracat (FOB) yüzde 7.2 artarken, ithalat (FOB) yüzde 1.2 arttı. İthalat ekonomik büyümeyle yakından ilgili. Ocak ayındaki çıkıştan sonra altın hariç ithalat da düşüyor. Altın hariç ithalat ocak ayında yüzde 4.1 arttıktan sonra şubat ayında yüzde 1.8 düştü. Büyümedeki yavaşlama artık ithalata yansıyor. İthalatın miktar endeksi de (altın dahil) şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 düşüş gösterdi.
Dış ticaret verileri ekonomik büyümede iç talep katkısının azalıp net dış talep katkısının arttığına işaret ediyor. Yavaşlayan bir büyüme sürecinde bu eğilim çok övünülecek bir olgu değil. Net dış talep yoluyla ekonomik büyüme hedefleniyorsa, büyümenin hızlandığı dönemlerde büyüme üzerindeki net dış talep katkısının artması övünülecek bir durum olur. Ancak bu yolla ekonomik büyümeye rağmen dış açıkları risk yaratmayacak (ya da daha az risk yaratacak) düzeylerde tutabiliriz.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi