X

Siyasetçiler para politikasına neden karışır?

Döviz piyasasının karışmasının arifesinde Merkez Bankası’nın kendine göre bazı faizleri indirmesi kararını Başbakan’ın tebrik etmesi dikkat çekiciydi. Döviz piyasası iyice karışıp faizlerin artması üzerine “Yaptılar, bakalım istedikleri sonucu alacaklar mı?“ gibi bir demeç vermesi de “şimdilik izin verdim“ izlenimini doğurdu. Döviz piyasası durulunca, Başbakan’ın “Merkez Bankası faizi indirmeli“ demesi ise para politikasında iplerin Başbakan’da olduğu izlenimini güçlendirdi.
Yasa ile siyasetten bağımsız hale getirilmeye çalışılan bir merkez bankası için Başbakan’ın bu çıkışları şaşırtıcıydı. Merkez Bankası’na yasayla verilmeye çalışılan itibarı zedeleyen bir girişimdi. Bir başka açıdan Başbakan’ın bu çeşit çıkışları hiç şaşırtıcı değildi. Çünkü, Türkiye’de (belki de bütün dünyada), para politikası siyasetçilerin en iyi bildiklerini düşündükleri konulardan biridir. Bizim diğerlerinden farkımız, bizdeki siyasetçilerin para politikası konusundaki fikirlerini açıkça söylemeleri. Gelişmiş ülkelerde ise bu konuların kapalı kapılar ardında konuşulması. Neden böyle oluyor?

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi