X

Avrupa bankaları itibar arıyor

Avrupa Birliği (AB) 124 bankaya yeni bir “stres test” uygulayacak. “Stres test” bazı ekonomik göstergeler hakkında yapılan varsayımlarla üretilen bir senaryoda bankaların ne kadar sağlam olduğunu, böyle bir senaryo gerçekleşirse bankaların sağlıklı çalışması için ne kadar ek sermaye gerekebileceği yönünde bilgiler üreten bir çalışma.
Avrupa’nın bankalara uygulanan stres testler konusundaki karnesi kötü. 2010 yılında yapılan bir stres test sonunda İrlanda bankalarının durumunun iyi olduğu tespit edilmişti. Test sonuçları açıklandıktan dört ay sonra İrlanda’da bankacılık sektörü batmıştı. 2011 yılında İspanya’da Bankia ve SNS Reaal bankaları stres testini geçmişlerdi. Kısa süre sonra iki banka da devlet tarafından kurtarılmak zorunda kalmıştı. Bu kez Avrupa daha ciddi bir stres test uygulamak istiyor. Testin ciddi olmasını en çok isteyen de Avrupa Merkez Bankası (ECB). Çünkü, AB’deki bankaların gözetim ve denetimi ekim ayında başlamak üzere ECB altında tek elde toplanıyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi