X

İki para ile tek para politikası

Kasım ayı ortasında başlayıp devam eden para politikası önlemleri birden fazla hedefi gözettiğinden şimdiye kadar bekleneni vermedi. Cari işlemler açığının sürdürülebilir bir düzeyde götürülebilmesi için ekonomik büyümenin daha makul düzeylere çekilmesi arzulandı. Merkez Bankası'nın da söylediği gibi, iç talep artışında bir yavaşlama şimdilik gözlenmiyor. Cari açık finansmanının kısa vadeli borçlanma yoluyla olmaması hedeflendi. O alanda da dikkati çeken bir gelişme yok.
Parasal sıkıştırma hedefleniyor. Türkiye gibi ekonomilerde "para" dendiğinde iki çeşit paradan söz ediyoruz. Birincisi, Türk Lirası (TL). TL'nin kontrolü Merkez Bankası'nın elinde. Çünkü, TL'yi basan Merkez Bankası. Diğer para ise döviz. Dövizi bizim Merkez Bankası basmıyor. Uluslararası sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ortamda Merkez Bankası'nın döviz üzerindeki kontrolü doğrudan değil, dolaylı yoldan.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi