X

Riskleri yüksek bir yoldayız

Gelişmekte olan ülkeler içinde ekonomik büyümesi en yüksek ve enflasyonu en düşük ülkelerden biriyiz. Aynı zamanda, cari işlemler açığı göreli olarak en yüksek ülkelerden de birisiyiz. Risklerin yüksek olması da buradan kaynaklanıyor.
Yurtiçinden ya da yurtdışından kaynaklanan nedenlerle, dış finansman muslukları kesildiğinde, döviz kurları fırlamaz mı? Döviz kurlarının fırlaması enflasyonu patlatmaz mı? Bıçak gibi kesilebilecek iç talep ve üretim için gerekli ara mallarını ithal edemeyen Türkiye ekonomisi hızla küçülme sürecine girmez mi?
Milli gelirimizin yüzde 6.6'sına dayanıp daha da artma eğiliminde olan bir cari işlemler açığı ile dış finansman olanakları tıkandığında, bunların hepsi olabilir. Olmaması için iç talep büyümesinin önüne geçmek zorundayız. Yani, dış finansman olanakları tıkanmadan, dış finansman ihtiyacının azaltılmasına çalışılmalıdır. Bu açıdan, dış finansmanın vadesi o denli önemli değil.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi