X

9 ayda etki yapmayan politika politika olamaz

Para politikasının geç etki yaptığı söylenir. Çünkü, para politikasının en temel aracı olarak kabul edilen kısa vadeli faizdeki değişmenin çeşitli kanallar yoluyla uzun vadeli faizleri etkileyip ekonomik birimlerin tüketim ve yatırım kararlarını etkilemesi (aktarım mekanizması - transmission mechanism) belli bir zaman alır. Geçen yılın kasım ayında Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları yükseltmek yoluyla uygulamaya koyduğu politikanın henüz arzulanan etkiyi yapmamış olması para politikasının etki yapmasının zaman aldığına bağlanıyor. Bu yargı yanıltıcı.
Daha önceki bir yazımda da vurguladığım gibi, kısa vadeli faizi değiştirme yoluyla uygulanan para politikası zaman alabilir. Ama, munzam karşılıkları değiştirmek normalde bankacılık kesiminin elindeki borç verilebilir kaynakları hemen değiştirdiğinden, diğer etkenler aynı kaldığında, kredi genişlemesine anında etki yapması gerekir. Bu iki farklı para politikası aracının etki yapma zamanı farklıdır. Biri diğerine karıştırılmamalı. Karıştırılarak kamuoyunun da kafası karıştırılmamalı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi