X

Dış açıklarda değişen fazla bir şey yok

Nisan ayında ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 arttı. Yılın ilk üç ayında ithalattaki artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artmıştı. İlk üç aya göre ithalatın artış hızında bir yavaşlama söz konusu denebilir. Ama, artış hızı hâlâ çok yüksek.
İhracat artışı iyi gidiyor, ama ithalat artışına yetişemiyor. Nisan ayında ihracat yüzde 26.5 arttı. İthalatta belli bir hızlanma söz konusu. İhracattaki artış küçümsenemez, ama ithalat artışına göre, ihracat artışı oldukça yetersiz.
Nisan ayında dış ticaret açığı 9 milyar dolar oldu. Beklentilerin altında kaldı. İthalde alınan katma değer vergisi tahsilatına bakarak yapılan hesaplamalardan ithalat artışı daha fazla bekleniyordu. İthalat beklentilerin yaklaşık 2 milyar dolar gerisinde gerçekleşti.
Önümüzdeki dönemde ithalat verilerinde yapılacak güncellemelerle beklenen ithalat rakamına ulaşmak şaşırtıcı olmayacak. 2007 yılının aralık ayında da böyle bir gariplik yaşanmıştı. Her halde ithalat fişlerinin olduğu birkaç torba kaybolmuştu. Sonra bulunup veriler güncellenmiş ve o dönemin ithalat verileri normal seyrine geri dönmüştü.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi