X

Temel etkenlere bakmadan enflasyon analizi

Aylık enflasyonun açıklanmasından bir gün sonra Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri başlığı ile 5-6 sayfalık bir raporu kamuoyu ile paylaşıyor. Her ay olduğu gibi, mayıs ayı enflasyon gelişmeleri dünkü açıklanan raporda irdelenmiş. Raporun en dikkati çeken özelliği "para" ya da "para politikası" kavramlarının hiç kullanılmamış olması.
Raporun "aylık enflasyon gelişmelerinin kamuoyu tarafından daha sağlıklı bir biçimde yorumlanmasına katkıda bulunmayı amaçladığı" söyleniyor. Ama, rakamlardan başka fazla bir şey verilmiyor. Katkıysa, bazı yerlerde "ılımlı" kelimesi kullanılıyor.
Enflasyon parasal bir olgudur. Çünkü, enflasyon, para cinsinden ölçülen mal ve hizmet fiyatlarının ortalamasındaki artıştır. Fiyatları simit cinsinden ölçüyorsak simit piyasasından söz etmemiz kaçınılmaz olur. Fiyatları para cinsinden ölçüyorsak, para piyasasından ve para politikasından konuşmadan enflasyonu anlatmak mümkün olmaz. Merkez Bankası uzun süredir "para" konuşmak yerine "erik" ya da "kiraz" konuşmayı tercih ediyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi