X

Nihayet tüketim artışı da hızlandı

Küresel kriz sonrasında ulaşılan yüksek büyüme oranlarındaki itici güç yatırım harcamalarındaki artıştı. Bu yılın başından itibaren tüketim harcamalarındaki artış da hız kazanarak ilk üç aydaki yüzde 11'lik büyüme performansına destek verdi. Yılın ilk üç ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam tüketim harcamalarındaki artış reel olarak yüzde 11.4 oldu. Daha önceleri tüketim harcamalarındaki artış yüzde 4 ile 8 arasında dalgalanıyordu.
Büyüme doğal olarak iç talep kaynaklı. Net dış talebin (ihracat eksi ithalat) büyümeye katkısı negatif. Bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, yılın ilk üç ayındaki yüzde 11'lik büyümenin arkasında yüzde 16.5 ile iç talebin katkısı ve negatif yüzde 5.5 ile net dış talebin katkısı vardı. Grafikte zaman içinde iç talep ve net dış talebin ekonomik büyümeye katkıları görünüyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi