X

Vergi gelirleri artışı bütçeyi kurtarıyor

Yılın ilk dokuz ayında bütçe gelişmeleri ilk tahminlerin çok üzerinde çok iyi gidiyor. Bütçenin iyi gitmesi, harcamalardaki disiplinden çok, bütçe gelirlerinin tahminlerin çok üzerinde gerçekleşmesinden kaynaklanıyor. Ekonomik büyümenin ve ithalatın yılbaşındaki tahminlerin çok üzerinde gerçekleşiyor olması dolaylı vergi gelirlerinin de tahminlerin üzerinde artmasına neden oldu. Vergi alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında ilk dokuz ayda 11.4 milyar lira ek gelir elde edilmesi toplam bütçe gelirlerini daha da artırdı.
İlk dokuz ayda bütçe dengede denebilir. Faiz dışı fazla da 35 milyar liraya dayandı. Vergi gelirleri faiz dışı harcamaların 2.3 milyar lira daha üzerinde. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde -16 milyar lira, bir önceki yıl -26 milyar liraydı. Bu anlamda bütçenin yapısı doğru yönde gelişiyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi