X

Etkin müdahale TL faizinin artmasını gerektirir

Döviz kurlarını yönetebilmek açısından Merkez Bankası en güçlü dönemlerinden birinde. Piyasanın Merkez Bankası'na açık piyasa işlemlerinden net borcu 60 milyar liranın üzerinde. Bu borcun vadesi de oldukça kısa. Bir gün Merkez Bankası piyasaya "borç vermiyorum" dese, piyasa döviz alacak TL bulamayabilir. Kurlar paldır küldür düşer. Ama, gecelik TL faizleri de fırlar.
Merkez Bankası'nın gelişigüzel bir biçimde her gün borç verdiği piyasalara artık borç vermiyorum demesi elbette söz konusu olamaz. Böyle bir tavır, Merkez Bankası'nın güvenilirliğini yerle bir edebileceği gibi, ödemeler krizi dahi çıkarabilir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için verilen bu örnek çok uçta. Ama, Merkez Bankası'nın döviz kurları üzerindeki gücünü göstermesi ve bu gücün kullanılması durumunda sonuçları açısından çarpıcı bir örnek.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi