X

Not artışı ile akacak döviz bizi şımartmasın

Fitch'in kredi notumuzu artırdığı hafta Bloomberg HT'de Türk girişimcisinin örnek aldığı iki patronu, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ve Koç Holding ve Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç'u ağırladık. Not artışı heyecanı içinde olduğumuz haftada iki patronun verdiği mesajlar ilginçti. Önce not artışının ardından Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ne dedi?
- Aslında herkes hak ettiğimizi biliyordu. Ama o skor tahtasında görmek heyecanı bizi aldı götürdü. Yoksa fiyatlara yansımıştı. Bundan sonra bizi bir imtihan bekliyor. Şu noktadan itibaren Türkiye'ye dövizin çokça akması faizlerin düşmesi şımartmamalı. Biz şu anda elimizdeki imkânları ihracatı artıracak sektörlere yatırım yapmak yerine yola, konuta, inşaata, ucuz ithal mallarına harcadığımız takdirde başladığımız yere döneriz.
■ Moody's'ten de not artışı bekliyor musunuz?
- Hepsinden bekliyorduk aslında. Hepsi arka arkaya gelecek diye tahmin ediyorum.
■ Boyner Holding'in son tahvil ihracı başarıyla gerçekleşti. Not artışı sonrası yeni bir tahvil ihracı düşünüyor musunuz?
- Hem Altınyıldız hem Boyner Mağazacılık iki tane tahvil çıkardı. İkisi de beklediğimizden çok talep aldı. Programımızda yeni bir ihraç yok. Ama 2013 düşündüğümüzden daha iyi bir yıl olarak gerçekleşebilir. GSMH artışının 5-6 katı kadar bir büyümeyi öngörüyoruz.
■ Eylül ayı sanayi üretimi yıllık % 6.2 ile beklentileri oldukça aştı. Özellikle bu not artışı sonrası 2013 için büyümenin hızlanacağını tahmin ediyor musunuz?
- Zor bir yıl olmasaydı 2012'yi % 6-8 bir büyüme ile bitirirdik. Cari açığı baskı altında tutabilmek için ekonomi yavaşlatıldı. Şimdi not artışından sonra gene serbest bırakırsak 2013 Türkiye için gene uçtuğumuz bir yıl olabilir.
■ Citigroup'un girişim sermayesi fonu CVCI size ortak. Bu ortağın çıkış zamanı ne zaman gelecek?
- 5. yılı yaşıyoruz. Şirketlerimiz son 2-3 yılda özellikle büyük bir başarı gösterdi. Dolayısıyla bizimle ortaklıklarını sürdürmekten memnunlar. Belki aslında çıkış zamanları gelmiştir ama önümüzdeki yıllarda çok parlak gelecek gösteriyor. Herhalde kalplerinin yarısı zamanı geldi çıkalım tarafında, öbür yarısı da biraz daha kalalım tarafında. Önümüzdeki birkaç sene boyunca çıkacaklarını beklemiyorum.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Ne olursa olsun şarjınız bol olsun! 30 Kasım -1 Pazartesi ‘Merkez’in bağımsızlığı arttı’ demek için kanun lazım 30 Kasım -1 Pazartesi Seçim sonrası ekonomi ve kadın 10 Haziran 2015 Çarşamba, 15:01:58 Yeni Zelanda’nın bölgesel merkezi İstanbul olacak 30 Kasım -1 Pazartesi Seçime yerli otomobille mi gidiyoruz? 30 Kasım -1 Pazartesi