X

TANAP rötar yaptırmayacak

Dünya Ekonomik Forumu'nun(DEF) Azerbaycan Bakü'deki toplantıları Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in konuşmasıyla başladı ve bitti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, burada Bloomberg HT'ye "Avrupa Birliği ortak bir enerji politikası geliştiremediği için Nabucco projesi gerçekleşemedi, yoksa Nabucco projesi çoktan hayat bulurdu. TANAP'ın Nabucco West'e mi yoksa TAP'a mı bağlanacağı kararı haziranda belli olacak" dedi.
Azerbaycan, 20 yıllık petrol rezervine karşılık 100 yıllık doğalgaz rezervi olduğu için petrol ülkesinden doğalgaz ülkesine dönüşüyor. Azerbaycan'ın petrol ülkesinden doğalgaz ülkesine dönüşümünde kilit proje olan 50 milyar dolarlık Trans-Anadolu Doğalgaz Hattı (TANAP) projesinin Türkiye'deki ayağı sadece 10 milyar dolarlık bir yatırım.
SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıkladıklarına göre TANAP'ın Türkiye'den geçen boru hattının inşaatına bu yıl başlanmayacak; 2014'te fiziki start verilecekmiş. Ama yazılanların aksine Bakan Yıldız'a göre bu, rötara neden olmayacak. Yıldız "Üretilen doğalgaz iletilebilir. Şahdeniz 2, 2018 sonunda başlayacak. Bu TANAP'ın 2018 sonuna kadar biteceği anlamına geliyor" dedi.
TANAP'la 2030'da Azerbaycan, ek 30 milyar metreküp doğalgaz daha ihraç eder olacak. TANAP'ın Türkiye'deki inşaatının finansmanında ise Türk bankaları, devletlerden proje finansmanı ve Azebeycan Petrol Fonu'nun kaynakları kullanılacakmış. "TANAP'a finansman bulmakta zorlanmayacağız sadece Azerbaycan Petrol Fon'unda 34 milyar dolar var" diyen SOCAR Başkanı Abdullayev'den, fonun parası ile TL cinsinden banka mevduatına yatırım yaptıklarını ve fonun kaynaklarının büyük kısmını ise ABD bonolarında değerlendirdiklerini duyduk.
Ayrıca Petrol Fonu ile Türkiye'den 160 milyon dolarlık emlak almışlar. Vatandaşın cebine çevre ülkelerle yaptığımız enerji çeşitlendirmesinin olumlu yansıyacağını söyleyen Bakan Yıldız, "Elektrik ve doğalgazda gelecek 3 aylık dönemde zam olmaz. Elektrik üretiminde ihalelerin büyük bölümünü bu yıl bitirmeliyiz" açıklamasında bulundu. Azeri doğalgazı İran doğalgazından % 40 ucuz olduğu için Türkiye doğalgaz pazarında alternatif kaynak olarak kullanılmak üzere kurulan SOCAR Gaz'dan ocak ayından itibaren gaz alımına başlanmış. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "SOCAR Gaz Türkiye'ye iki ülke arasında imzalanan anlaşma gereği 1.2 milyar metreküp gaz satışı gerçekleştirebilecek. 2013 Ocak ayı itibarıyla SOCAR Gaz'dan gaz alımına başlandı. Bu yıl 433 milyon metreküp gaz alımı planlanıyor" diyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Ne olursa olsun şarjınız bol olsun! 30 Kasım -1 Pazartesi ‘Merkez’in bağımsızlığı arttı’ demek için kanun lazım 30 Kasım -1 Pazartesi Seçim sonrası ekonomi ve kadın 10 Haziran 2015 Çarşamba, 15:01:58 Yeni Zelanda’nın bölgesel merkezi İstanbul olacak 30 Kasım -1 Pazartesi Seçime yerli otomobille mi gidiyoruz? 30 Kasım -1 Pazartesi