Kamu işçisi zam talebini açıkladı
-
Türk-İş ve Hak-İş, kamudaki yaklaşık 600 bin işçinin günlük en düşük ücretinin bin 800 liraya yükseltilmesini, bu artışın ardından ücretlere 2025'in ilk altı ayı için yüzde 50, diğer altı aylık dönemleri için ise yüzde 25 zam yapılmasını ve üzerine yüzde 10 refah payı verilmesini talep etti.

Türk-İş ve Hak-İş heyetleri, kamudaki yaklaşık 600 bin işçinin ücretlerine 2025-2026 yıllarındaki artışın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne dair ortak zam talebini içeren taslağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sundu.
Türk-İş'ten genel başkan yardımcıları Ramazan Ağar ve Eyüp Alemdar, Hak-İş'ten ise genel başkan yardımcıları Devlet Sert, Halil Çukutli ve Yunus Değirmenci'den oluşan heyet, önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüştü.
Heyet ardından Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ile bir araya gelerek, 21 maddeden oluşan talep taslağını sundu.
Taslağın sunulmasının ardından Türk-İş ve Hak-İş heyetleri, Bakanlık girişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"Fedakarlık çalışandan olmaz"
Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ağar, taslak çalışmalarını işçilerin yaşadığı ekonomik kayıpları göz önünde bulundurarak Hak-İş ile ortaklaşa hazırladıklarını belirterek, taleplerini 21 madde altında toplayıp Bakanlığa sunduklarını söyledi.
Temennilerinin masada uzlaşıyla imzalanması yönünde olduğunu ifade eden Ağar, şöyle konuştu:
"Greve gittiğimiz dönemler de oldu, grev kolay mesele değil ama işçinin en son gideceği yer grevdir. Bizim isteğimiz müzakere yapılması, işçilerin geçim koşulları dikkate alınıp, orta yolun bulunmasıdır. Kamu işverenleri adına TÜHİS (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası), sunduğumuz taslağı inceleyip, bize dönüş yapacak. Bu metin üzerinde müzakeremizi yapacağız. 'Ülkenin durumu şöyle ya da böyle' denebilir ama fedakarlık çalışandan olmaz."
"Amacımız sokağa çıkmak değil"
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Sert de geçen dönem yapılan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün olumlu kazanımlarla sonuçlandığını anımsatarak, yeni dönemdeki sözleşmeyle de alın terinin karşılığını almak istediklerini söyledi.
Taşeron işçilikten kadroya geçenlerin, tayin ve becayiş haklarının olmadığına dikkati çeken Sert, taşeron işçilerin kadroya geçişi sırasında kapsam dışında bırakılan işçilerin kadro talebini dile getirdi.