Küresel piyasalar ABD banka krizini izliyor
-
Küresel piyasalar ABD'deki banka krizine odaklanmış durumda. Silicon Valley Bank'in iflasının ardından haftasonunda New York merkezli Signature Bank'in kapatıldığı haberi geldi. ABD'de yetkililer her iki bankadaki tüm mevduat sahiplerinin paralarını geri alacaklarını açıkladı.
Wall Street borsaları ABD Hazine Bakanlığı, Fed ve FDIC’nin bankalar konusunda devreye girmesinin ardından vadeli işlemlerde yükseliyor.
S&P 500 vadeli endeksi yüzde 1,65, Nasdaq 100 vadeli endeksi de yüzde 1,74 artıda. S&P 500 ve Nasdaq 100 geçen haftanın son işlem gününde sırasıyla yüzde 1,45 ve yüzde 1,38 oranında gerilemişti. Endekslerin haftalık kayıpları da yine sırasıyla yüzde 4,55 ve yüzde 3,75 olmuştu.
Goldman Sachs ekonomistlerinin Fed’den bu ay faiz artışı beklemediklerini duyurmalarının ardından ABD 2 yıllık tahvil getirisi 18 baz puan düşüşle yüzde 4,41’e geriledi. Bu tahvilin getirisinde günlük düşüş bu sabah bir ara 25 baz puana ulaşırken, üç günlük düşüş 66 baz puana yakın.
ABD'de mudilere mevduat garantisi
ABD’de teknoloji sektörüne yönelik bankacılık hizmetleri sunan Silicon Valley Bank (SVB) geçen hafta sermaye artırma girişimlerinin başarısız olması ve mevduat sahiplerinin paralarını çekmesiyle ülkede 10 yılı aşkın süredir iflas eden ilk banka oldu.
1983 yılında kurulan bankanın büyüklüğü son 5 yılda 4 kat artmış ve değeri geçen yıl 40 milyar doların üzerine çıkmıştı. SVB yatırımcıları ile mudilerinin sadece Perşembe günü kurumdan çekmek istedikleri nakdin toplamı 42 milyar dolara ulaşırken, Cuma günü itibarıyla bankanın varlıklarına el konuldu.