Bloomberg HT Haberler Kuruyemiş pazarı 3.5 milyar dolara çıktı
HABERLER

Kuruyemiş pazarı 3.5 milyar dolara çıktı

  • Türkiye'nin toplam kuru yemiş pazarının yıllık 3,5 milyar dolar seviyelerine ulaştı

Giriş: 09 Haziran 2013, Pazar 11:58
Güncelleme: 09 Haziran 2013, Pazar 12:01

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, Türkiye'nin toplam kuru yemiş pazarının yıllık 3,5 milyar dolar seviyelerinde bulunduğunu, Türk halkının en çok tükettiği kuruyemişin ise ay çekirdeği olduğunu bildirdi.

TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, kuru yemiş sektörünün dünya çapında 42 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu, kuru meyve de dahil edildiğinde sektörün dünya çapındaki ticaret hacminin 52 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Türkiye'nin bu pazar içindeki payının yüzde 6 olduğuna işaret eden Çaputçu, kuru yemiş sektörünün iç pazar büyüklüğünün ise yıllık 3,5 milyar dolara yaklaştığını vurguladı.

- Türkiyede kuru yemiş tüketimi kişi başına yıllık 6-6,5 kilogram

Kuru yemişin sağlıklı bir besin kaynağı olarak uzun yıllardır Türk halkı tarafından tüketildiğini belirten Çaputçu, bulunduğu iklim kuşağı itibarıyla Türkiye'de fındıktan incire, kuru üzümdün fıstığa ve cevize kadar onlarca kuruyemişin rahatlıkla üretilebildiğini dile getirdi.