Bloomberg HT Tarım La Nina tarım ve tedarik zincirinde yeni risk dalgası yaratıyor
HABERLER

La Nina tarım ve tedarik zincirinde yeni risk dalgası yaratıyor

  • Asya'da ölümcül seller ve ABD'de erken kar fırtınaları, Pasifik'teki soğuma döngüsü La Nina'nın geri dönüşüne işaret ediyor. Son La Nina yıllarında küresel kayıplar 258 milyar dolar ile 329 milyar dolar aralığında gerçekleşti.

Giriş: 15 Aralık 2025, Pazartesi 10:03
Güncelleme: 15 Aralık 2025, Pazartesi 10:05

Asya’da ölümcül seller ve ABD’de erken kar fırtınaları, hava koşullarını sertleştiren La Nina’nın geri dönüş sinyalini veriyor.

Son altı yılda beşinci kez meydana gelmeye başlayan La Nina, Pasifik sularındaki soğumayla tanımlanan doğal bir döngü olsa da ekonomiler üzerinde zincirleme etkiler yaratabilen, küresel ölçekte felaket riskini büyütebilen bir iklim deseni olarak öne çıkıyor.

Sigorta brokeri ve veri analiz firması Aon verilerine göre, son La Nina yıllarında küresel kayıplar 258 milyar dolar ile 329 milyar dolar aralığında seyretti. Verilere göre hasar toplamları yıl bazında dalgalansa da genel yönün net olduğu vurgulanıyor: Aşırı hava olayları, kayıpları yukarı itiyor.

La Nina kuraklık ve şiddetli yağışları aynı anda yoğunlaştırabilen, tropik Pasifik’te daha aktif fırtınaları besleyebilen ve Atlantik kasırgalarını güçlendirebilen bir desen olarak tanımlanıyor. Veriler, geçmiş dönemlerde bu desenin Los Angeles yangınlarını (Ocak) ve 2024’te güney ABD’de 250’den fazla can kaybına yol açan Hurricane Helene’i etkileyen koşullara katkı vermiş olabileceğini gösteriyor.