X
HABERLER

MB: TL munzamlarında altının payı % 30'a çıkartılabilir

Merkez Bankası, TL munzam karşılıkların altın olarak tutulan oranının % 30'a çıkarılabileceğini kaydetti

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'na göre, ülke risk primindeki düşüşe ek olarak yurt içi yerleşiklerin olumlu beklentilerinin ekonominin görünümünün iyileşmesine neden olduğu, dış ticaret dengesinde ve cari dengede geçtiğimiz yılın son aylarında başlayan olumlu seyrin, 2012 yılının ilk çeyreğinde de devam ettiği belirtildi.

Raporda, Hanehalkı yükümlülüklerinin artış hızının 2011 yılının ikinci yarısından itibaren yavaşladığı, tahsili gecikmiş alacaklarda ve işsizlik oranlarında ise gerilemeler olduğunun gözlendiği ve hanehalkı yükümlülüklerinin faiz ve kur riski taşımamasının da bir diğer olumlu husus olarak göze çarptığı ifade edildi.

Merkez Bankası tarafından yılda iki kez yayımlanan ''Finansal İstikrar Raporu'nun'' ilki yayımlandı.

Raporda, ülke risk primindeki düşüşe ek olarak yurt içi yerleşiklerin olumlu beklentilerinin ekonominin görünümünün iyileşmesine neden olduğu, dış ticaret dengesinde ve cari dengede geçtiğimiz yılın son aylarında başlayan olumlu seyrin, 2012 yılının ilk çeyreğinde de devam ettiği ifade edildi.

Dünya genelinde küresel krizin etkilerininin sürdüğü ve kriz sonrasında gelişmiş ülkelerde uygulanmakta olan politikaların küresel ekonomiye yön vermeye devam ettiği dile getirilen raporda, Türkiye'de sağlanan mali disiplinin kararlılıkla sürdürülmesi ve esnek para politikası uygulamasının olumsuz dış gelişmelerin iktisadi faaliyet üzerindeki etkilerini sınırladığı belirtildi.

Sermaye girişlerinin yanı sıra uygulanmakta olan esnek para politikası çerçevesinin de katkısıyla Türk Lirası'nın değeri, diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha istikrarlı seyretmeye devam ettiğinin vurgulandığı raporda, ''İktisadi faaliyet artış hızı yavaşlamakla birlikte 2011 yılında güçlü seyretmiş, TCMB ve diğer otoritelerce alınan tedbirler neticesinde yurt içi talep büyümesi kontrol altına alınmıştır. İç ve dış talep arasındaki dengelenme güçlenerek sürmektedir'' denildi.

Kredilerin artış eğiliminin, mevsimsel etkileri içermekle birlikte, genel olarak finansal istikrar açısından makul seviyelerde seyrettiği ifade edilen raporda, arzu edildiği şekilde kredi büyümesinin temel olarak firma kredilerinden kaynaklandığı tüketici kredilerinin daha sınırlı artış gösterdiği ifade edildi.

Bankacılık sektörü kredilerinin tahsili gecikmiş alacaklara dönüşüm oranının tarihi düşük seviyesini koruduğu belirtilen raporda şunlar kaydedildi:

''Firmalar kesiminin açık döviz pozisyonu bir risk unsuru olarak önemini korumaktadır. Diğer taraftan, firmaların yabancı para borçlarının uzun vadeli yapısı olumlu olarak değerlendirilmektedir. Basel II'nin 2012 yılı Temmuz ayı itibariyle uygulamaya konulması ile birlikte sektörün sermaye yeterlilik rasyosunda sınırlı bir gerileme beklense de, söz konusu rasyonun yasal (yüzde 8) ve hedef rasyonun (yüzde 12) çok üzerinde seyredeceği öngörülmektedir.''

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Resmi Gazete'de bugün (20.12.2023) 20 Aralık 2023 Çarşamba, 00:08:38 Salesforce otomatik komisyon yönetim platformu Spiff'i alıyor 20 Aralık 2023 Çarşamba, 00:01:19 Xfinity’nin 36 milyon müşterisinin verileri çalındı 19 Aralık 2023 Salı, 23:15:27 "Türkiye 400 milyon dolarlık satışla Flormar'ın birinci piyasası" 19 Aralık 2023 Salı, 23:04:09 Hyundai Rusya'daki tesisini satma kararı aldı 19 Aralık 2023 Salı, 19:35:32 Euro Bölgesi'nde enflasyon AMB'nin hedefine yaklaşıyor 19 Aralık 2023 Salı, 19:26:34