Bloomberg HT Haberler Obama varil başına 10 dolar petrol vergisi önerecek
PİYASALAR

Obama varil başına 10 dolar petrol vergisi önerecek

  • Obama'nın haftaya açıklayacağı 2017 bütçe teklifi kapsamında, petrol şirketlerinden ürettikleri her bir varil petrol için 10 dolar vergi alınmasını önereceği bildirildi

Giriş: 05 Şubat 2016, Cuma 13:46
Güncelleme: 05 Şubat 2016, Cuma 14:27

ABD Başkanı Barack Obama, temiz ulaşım ve enerji yatırımlarının finansmanı için petrol şirketlerinden ürettikleri her varil petrol için 10 dolar vergi alınmasını teklif edecek.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Obama'nın haftaya açıklayacağı 2017 bütçe teklifinin "21. Yüzyıl Temiz Ulaşım Sistemi" projesi altında 300 milyar doları aşan altyapı yatırımı öngördüğü ve bunların maliyetini karşılamak amacıyla petrol şirketlerine vergi getirilmesinin planlandığı bildirildi.

Petrol şirketlerinin ürettikleri her varil başına 10 dolar vergi ödemesinin, Amerika’nın temiz ulaşım yatırımlarını yüzde 50 artıracağı kaydedilen açıklamada, söz konusu verginin ayrıca temiz teknolojilere yönelik inovasyonu teşvik edip, ulaşım sisteminin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacağı savunuldu.

Ülkedeki ulaşım sektörünün toplam sera gazı salınımının yüzde 30'undan sorumlu olduğu bildirilen edilen açıklamada, "Ulaşım sistemimize yeni bir yaklaşım getirmemiz, fosil yakıtlarına bağımlılığımızın ve karbon kirliliğinin azaltması ile iklim değişikliğinin etkilerine karşı direncimizin artırılmasını sağlarken, ürünlerin piyasaya daha hızlı ulaşmasına, taşıma seçeneklerinin çoğaltılmasına, sürücüsüz arabalar gibi yeni teknolojilere entegre olunmasına yardımcı olabilir" ifadelerine yer verildi.