Petrol fonu Norveç ekonomisini koruyor
-
Oslo Üniversitesi Ekonomi Profesörü Holden, "Brent petrolü 20 dolar seviyelerine inse bile petrol fonu sayesinde kamu finansmanı iyi durumda olan Norveç bununla baş edebilir" dedi
Oslo Üniversitesi Ekonomi Profesörü Steinar Holden, düşen petrol fiyatlarının Norveç'i fazla etkilemediğini savunarak, "Brent petrolü 20 dolar seviyelerine inse bile petrol fonu sayesinde kamu finansmanı iyi durumda olan Norveç bununla baş edebilir" dedi.
Holden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, petrolün varil başına son 12 yılın en düşük seviyesine 30 dolarlara kadar gerilemesine karşın Norveç ekonomisinin iyi durumda olduğunu ve 20 dolar fiyat seviyeleriyle de baş edebileceğini belirtti.
Holden, petrol ihraç eden her ülke gibi Norveç’in de düşen fiyatlardan bir şekilde etkilendiğini ifade ederek, "Birtakım bölgelerde işsizliğin arttığını, Norveç kronunun değerinin düştüğünü söyleyebiliriz. Ancak, tüm bu olanlara ve düşük petrol fiyatlarına karşın Norveç ekonomisi çok iyi durumda. Norveç hükümetin 800 milyar dolardan daha değerli petrol fonu bulunuyor. Petrol gelirlerinin büyük kısmını bu fonda saklıyor. Norveç Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi de ekonomiyi canlandırdı. Norveç kronunun değer kaybetmesi ülke ekonomisinin rekabet gücünü arttırdı" diye konuştu.- "Fon sayesinde durum Norveç için kolay"Brookings Enstitüsü Enerji Güvenliği İnisiyatifi Direktörü Dr. Tim Boersma ise Norveç’in de düşen petrol fiyatlarının yarattığı baskıdan etkilendiğini, ülkenin en büyük enerji Statoil’in işten çıkarmalar yaşandığını bildirdi. Boersma, olumsuz etkiye rağmen Norveçli yetkililerin doğru adımlarla ciddi sıkıntı oluşmadan konuyu yönetebileceğini vurgulayarak, “Gerekirse bazı yerlerde kamu harcamaları kesilebilir, bazı yerlerde arttırılabilir. Petrol fonu sayesinde durum diğer ülkelere göre Norveç için çok daha kolay olacaktır. Dünyanın en büyük petrol fonu da onlarda olduğuna göre çok da telaşlanmalarına gerek yok” değerlendirmesinde bulundu.