Bloomberg HT Kültür Sanat Sanat Piri Reis ve Katip Çelebi Sergisi Vatikan'da
KÜLTÜR SANAT

Piri Reis ve Katip Çelebi Sergisi Vatikan'da

  • "Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlı'nın dünyaya bakışı" sergisi Vatikan'da ziyarete açıldı

Giriş: 01 Aralık 2010, Çarşamba 10:01
Güncelleme: 01 Aralık 2010, Çarşamba 10:01

ROMA (A.A) - 01.12.2010 - Piri Reis ve Katip Çelebi ekseninde Osmanlı'nın dünyaya bakışını ortaya koymayı amaçlayan harita sergisi, Roma'nın merkezinde Vatikan'a ait tarihi binalardan Cancelleria (Kançılarya) Sarayı'nda ziyarete açıldı.

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlı'nın Dünyaya Bakışı" adlı serginin açılışında düzenlenen panelde konuşma yaptı. Osmanlı İmparatorluğu'nda 17 yüzyıl başlarında özgür düşüncenin Batı'dan daha ileri düzeyde olduğunu belirten Prof Dr. Karlığa, "İnsanlar, hükümdarların şahısları haricindeki tüm konularda kendi düşüncelerini serbestçe dile getirebilmekteydiler" dedi.

Prof. Dr. Karlığa, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Ulusal Araştırma Kurulu yetkililerinden Prof. Dr. Roberto Reali ve Araştırmacı Rinaldo Marmara'nın da konuşmacı olarak katıldığı paneldeki sunumunda, Katip Çelebi'nin önemini, Avrupa'daki çağdaşlarından Descartes ve Mercator ile mukayese ederek anlattı.

Descartes'in bir filozof olarak "modern düşüncenin önünü açtığını", Mercator'un "yeni bir coğrafi yöntem geliştirmesine karşın yeni bir fikir sistemi getiremediğini" ifade eden Prof. Dr. Karlığa, "Katip Çelebi ise Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yeni bir atılımın öncüsü olmuş, onun izinden giden aydınlar da bir Türk modernleşmesi olan Tanzimat hareketini başlatmışlardır" diye konuştu.