Portekiz'de 10 günlük hükümet düştü
-
Portekiz'de 10 gün önce sağ ittifakın kurduğu azınlık hükümeti, radikal sol partilerin güvensizlik önergesinin kabul edilmesi ile düştü
Portekiz'de 4 Ekim'de yapılan genel seçimleri kazanmasına rağmen tek başına iktidar olmak için mecliste yeterli çoğunluğu yakalayamayan sağ partilerden oluşan "Portekiz Cephesi"nin azınlık hükümeti, kurulduktan 10 gün sonra düştü.
"Portekiz Cephesi"nin lideri ve Başbakan Pedro Passos Coelho'nu sunduğu hükümet programı meclisten onay almazken, aralarında radikal görüşlülerinin de bulunduğu sol partilerin sunduğu güvensizlik önergesi 123 "evet" ve 107 "hayır" oyuyla kabul edildi.
Portekiz tarihinin en kısa ömürlü hükümetinin düşmesinin ardından ülkenin geleceğini Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'nın vereceği karar belirleyecek. Silva'nın hükümeti kurma görevini seçimlerden 2. büyük parti olarak çıkan Sosyalist Parti (PS) lideri Antonio Costa'ya vermesi ilk olasılık olarak görülüyor. Bunun yanında 6 aylık bir seçim hükümeti için Coelho'yu başbakan olarak atama seçeneği de cumhurbaşkanının atabileceği adımlardan biri olarak duruyor.
Hükümet programı ve güvensizlik oylamasının tartışıldığı saatlerde, sağ ve sol görüşlü gruplar Portekiz meclisinin önünde aynı anda gösteri yaptı.