Portekiz'de finansal çöküş kaçınılmaz
-
Portekiz'de Başbakan Jose Socrates hükümetinin istifa etmesi üzerine, ülke için finansal çöküşün kaçınılmaz olduğu görüşü ağırlık kazanmaya başladı
Portekiz'de Başbakan Jose Socrates hükümetinin, yeni ekonomik önlem paketine parlamentodan destek alamadığı için istifa etmesi üzerine, ülke için finansal çöküşün kaçınılmaz olduğu görüşü artmaya başladı.
Piyasalar, hükümetin istifa kararını, ağır borç yükü altındaki ülkenin uluslararası yardımdan kaçınmak için yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü mücadeleyi kaybedeceğinin kanıtı olarak değerlendirdi. Hükümetin istifasının ardından Portekiz'in 10 yıllık devlet tahvili ihracında faiz oranının yüzde 7,91 ile Euro Bölgesi'nde rekor seviyeye ulaşması, ülkenin geçen yıl Yunanistan ve İrlanda gibi finansal dış yardım talep edebileceği şeklinde yorumlanıyor.
Portekiz'de hükümetin borçları azaltma planının dün parlamentoda muhalefet partilerinin karşı çıkmasıyla reddedilmesi, ülkenin geleceğine ilişkin endişeleri artırdı. Portekiz'de bir finansal kurtarma sürecinin nasıl olacağı bilinmiyor. Uzmanlar, geçici bir hükümetin ülke adına kurtarma paketini kabul etmesi için anayasal yetkiye sahip olmasını olası görmüyor.
Hükümet, bir kurtarma paketinin, ülkenin kendi geleceğine karar verme ve politika belirleme yeteneğini sınırlandıran mali koşulları beraberinde getireceği gerekçesiyle, AB'deki ortaklarından ve Uluslararası Para Fonundan (IMF) yardım istemekten kaçınmıştı.