Prof. Seyfettin Gürsel: Ülkede erken sanayisizleşme yaşanıyor
-
Profesör Doktor Seyfettin Gürsel, 100 yıllık Cumhuriyet tarihini ekonomi tarihinde istihdam ilişkilerini, işgücü piyasasını, hangi olayların nelere yol açtığını anlattı. Tarım toplumu olduğu için ilk yıllarda tam istihdam diyebileceğimiz bir tablodan işsizliğin en büyük sorunlardan biri haline geldiği dönemlere dikkat çeken Gürsel, kadınların istihdamda artan rolüne karşın eşit istihdamın hâlâ çok uzağında olduğuna dikkat çekti. Ülkede istihdam yapısında hizmetler sektörünün ağırlıklı hale geldiğini bunun zenginleşme sonrası olması gereken bir durum olduğunun altını çizen Gürsel, Türkiye'de erken sanayisizleşme yaşandığını dile getirdi.
OLCAY BÜYÜKTAŞ
Tarımsal üretimin yoğun olduğu dönemlerde tam istihdam diyebileceğimiz toplumdan erken sanayisizleşmeye varan ülkede, beşeri sermayenin yapısı, gelişimi, işgücü piyasasısının ne zaman ortaya çıktığı, göçün istihdama etkisini tarihsel süreç içinde aktaran Prof. Dr. Seyfettin Gürsel’in istihdam piyasasının nasıl bir gelişim gösterdiği, tarımda makineleşmenin artılara ve eksilerine, toplumu nasıl bir üretim sürecinden geçtiğine ilişkin değerlendirmeleri şöyle:
Genç cumhuriyet perişan bir ekonomi devraldı
Yeni kurulmuş cumhuriyet ille bir sıfat yakıştırmak gerekirse oldukça geri bir ekonomi devraldı. Hatta perişan bir ekonomi devraldığını bile söyleyebiliriz. Neden böyle diyorum? Bir kere birincisi nüfus... Çalışabilir nüfusun yüzde 80’i, hatta biraz daha fazlası tarımda. Tarımda ama tarımda da küçük, kendini ancak geçindiren aile çiftlikleri var ya da kısmen ancak ticari pazara yönelik üretim de yapan küçük orta büyüklükte çiftlikler var bunlar da sayılı. Tarım mekanize olmamış, traktör sayısı yani tek tek saysanız sayabilirsiniz o kadar az. Diğer tarım aletleri de öyle. Yani teknoloji, tarım teknolojisi son derece ilkel teknoloji. Kentler, kent gibi değil. Bazı kentlerde kısmen bir nüfus var ama bu kentler hani İstanbul'u dışarıda tutarsak aslında bir kasaba büyüklüğünde. Yani tarım dışında imalat sanayi diyebileceğimiz bir imalat yok.