SAMEKS Bileşik Endeksi, Mayıs'ta 45,7'ye yükseldi
-
SAMEKS Bileşik Endeksi, önceki aya göre 11,8 puan artışla 45,7 oldu
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), mayısta bir önceki aya göre 11,8 puan artarak 45,7'ye yükseldi.
MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in Mayıs 2020 sonuçları açıklandı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 11,8 puan artarak 45,7 değerine çıktı.
Mayıs ayında endekste gözlenen bu artışta sanayi sektörü endeksinin önceki aya göre 19,7 puan artarak 47,9 seviyesine yükselmesi etkili olurken, hizmet sektörü endeksi de 7,0 puanlık artışla 43,9 seviyesine yükseldi.
Her iki sektörde gözlenen artışta da girdi alımlarında gerçekleşen hızlı genişlemenin
etkileri gözlenirken, buna bağlı olarak sanayi sektöründe üretim, hizmet sektöründe ise iş hacmi ciddi bir şekilde ivme kazandı.
Bu gelişmelerle birlikte, nisan ayında gözlenen endeks tarihinin en kötü seviyesinden hızlı bir şekilde uzaklaşıldı.
Öte yandan, önceki aya göre 11,8 puan artarak reel sektördeki toparlanma sürecinin ivme kazandığı sinyalini veren SAMEKS Bileşik Endeksi, 50 referans değeri altındaki seyrini mayıs ayında da sürdürerek, mart ayında başlayan durgun görüntünün devam ettiğine işaret ediyor