Bloomberg HT Haberler Yurtdışı piyasalar "Çin" sıkıntısı sürüyor
PİYASALAR

Piyasalarda "Çin etkisi"

  • Uluslararası piyasalar, Çin'den gelen kötü veriler ve Çin hisselerindeki sert satıştan rahatsız (17:12'de güncellendi)

Giriş: 27 Temmuz 2015, Pazartesi 07:49
Güncelleme: 28 Temmuz 2015, Salı 06:49

(17:12'de güncellendi)

Çin hisse senetlerinin son sekiz yılın en hızlı düşüşünü göstermesi, tüm dünyada hisse senetlerinin aşağı yönde hareket etmesine neden oldu ve piyasalardaki kargaşanın Fed'in faizleri daha uzun bir süre düşük tutabileceği beklentilerini güçlendirmesi, satışların dolara sıçramasını sağladı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile 09:33'te yüzde 0.6 geriledi. Avrupa hisse senetleri yüzde 1.9 düşüşle kaybını beşinci güne taşıdı. Bu hareketler, Çin'de sanayi şirketlerinin karının Haziran ayında düşmesinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi'nin yüzde 8.5 düşmesinin etkis ile gerçekleşti. Dolar euro karşısında yüzde 1 zayıflayarak, 1.1098 seviyesine geriledi. ABD Hazine tahvilleri ve Almanya tahvilleri güvenli liman alımlarının desteği ile değer kazandı.

Londra'da RMG Wealth Management LLP şef yatırım yetkilisi Stewart Richardson, "Hisse senetleri için zor bir dönemdeyiz,1 dedi ve "Emtia fiyatları ve Çin'in yavaşlama işaretleri gösterdiği şeklinde bir dizi gösterge var. Finans piyasalarında Çin tarafından tetiklenecek bir kötüleşme yeniden faiz artırımının ertelenme beklentisini güçlendirebilir" değerlendirmesinde bulundu.