Bloomberght
Bloomberg HT Haberler SIPRI: En büyük 100 savunma şirketi 2023'te silah satışlarını %4 artırdı
HABERLER

SIPRI: En büyük 100 savunma şirketi 2023'te silah satışlarını yüzde 4 artırdı

  • Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI) raporuna göre, Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi üreticisi 2023'te silah satışlarını yüzde 4,2 artırarak 632 milyar dolara çıkardı.

Giriş: 02 Aralık 2024, Pazartesi 09:00
Güncelleme: 02 Aralık 2024, Pazartesi 10:49

Dünyanın ilk 100 savunma sanayisi şirketinin 2023 satışlarının, savaşlar ve bölgesel gerilimlerin etkisiyle bir önceki yıla göre yüzde 4,2 artarak 632 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI), dünyanın ilk 100 savunma sanayisi şirketinin 2023 satışlarına ilişkin verileri yayınladı.

Buna göre, savunma sektöründeki en büyük 100 şirketin 2023'te silah ve askeri hizmet satışları bir önceki yıla göre yüzde 4,2 artışla 632 milyar dolara yükseldi. Böylece geçen yılki artış 2022'de tedarik zinciri aksaklıkları ve artan maliyetlerle silah satışlarındaki yüzde 3,5'lik düşüşün ardından geldi.

Raporda, silah gelirlerindeki artışların tüm bölgelerde görüldüğü, Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar ile Asya'daki gerilimler nedeniyle arttığı kaydedildi.

Listenin tepesinde ABD şirketleri var

2018'den bu yana listenin başındaki 5 firmanın tamamının ABD merkezli olması dikkati çekti. Bu firmalar Lockheed Martin, RTX (eski adı Raytheon Techologies) Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics olarak sıralandı.

Küresel savunma sektöründeki en büyük 100 şirket içindeki ABD'li toplam 41 şirket, 2023'te 317 milyar dolarlık silah satışı yaparak, reel olarak bir önceki yıla göre yüzde 2,5 artışla tüm satışların yüzde 50'ini karşıladı.

Listedeki 9 Çinli silah şirketinin toplam satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 0,7 artışla 103 milyar dolara yükselmesi de dikkati çekti. Çinli üreticilerinden 3'ü (NORINCO, AVIC, CETC) listede ilk 10'da yer aldı. Çinli şirketlerin toplam satışları küresel tüm satışların yüzde 16'sına karşılık geldi.

İlk 100 şirket içinde merkezi Avrupa'da bulunan 27 şirket bulunurken, bunların toplam silah satışları yüzde 0,2 artarak 133 milyar dolara ulaştı. Raporda, Avrupalı şirketlerin sipariş alımlarının arttığı ve bazı şirketlerin Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olarak talepte bir artış gördüğü belirtildi.

Rusya-Ukrayna savaşından sonra ordusuna yeni silah almaya başlayan Almanya'da, Rheinmetall, ThyssenKrupp, Hensoldt ve Diehl'in silah satışları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7,5 artarak 10,7 milyar dolara çıktı.

Veri eksikliği nedeniyle 2023'te en büyük 100 listesine yalnızca iki Rus şirketi dahil edildi. Bunların toplam silah gelirleri yüzde 40 artışla 25,5 milyar dolara yükseldi.