Bloomberg HT Haberler Spor ekonomisi 130 ülkenin milli gelirini geride bıraktı
HABERLER

Spor ekonomisi 130 ülkenin milli gelirini geride bıraktı

  • Spor tutkusunun yarattığı pazar yıllık 100 milyar dolara ulaşırken, bu rakam 130 ülkenin milli gelirini geçti

Giriş: 22 Haziran 2016, Çarşamba 11:10
Güncelleme: 22 Haziran 2016, Çarşamba 11:18

Dünya genelinde artan spor tutkusunun yarattığı pazar yıllık 100 milyar dolara ulaşırken, bu rakamın 130 ülkenin milli gelirinden yüksek olması dikkati çekti.

AA muhabirinin AT Kearney Yönetim Danışmanlık Şirketi verilerinden derlediği bilgilere göre, sadece bilet satışları, medya hakları ve sponsorluklardan oluşan spor pazarının büyüklüğü 2005'te 46,5 milyar dolarken, söz konusu harcamaların bu yıl itibarıyla 88 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Spor endüstrisinin gelecek yıl 91 milyar dolar, sonraki yıllarda ise 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor.

Spor endüstrisinin 100 milyar dolara yaklaşan büyüklüğünün, 130 ülkenin milli gelirinden fazla olması dikkati çekiyor. Dünya Bankası verilerine göre, Bulgaristan, Tunus, Slovenya, Estonya, Malta ve Kenya gibi birçok ülkenin milli geliri, spor için harcanan 100 milyar dolardan daha düşük.

AT Kearney Yönetim Danışmanlık Yöneticisi Emre Katı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da spor ekonomisinin yüzde 80'den fazlasını futbolun oluşturduğunu söyledi.

Katı, Kuzey Amerika'da ise Amerikan futbolu, beyzbol ve basketbolun, sektörün yüzde 90'ına karşılık geldiğini belirterek, "Futbol piyasası kabaca bilet satışları, medya hakları ve sponsorluklardan oluşmaktadır. Bunlar ülkeden ülkeye değişse de en çok payı sponsorluklar, arkasından medya hakları ve bilet gelirleri alıyor." diye konuştu.