X
HABERLER

TCMB: Enflasyon Ocak'ta sınırlı yükseliş gösterebilir

TCMB, enflasyonun Ocak ayında tütün fiyat ayarlamaları nedeniyle sınırlı bir yükseliş gösterebileceğini kaydetti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, ''Kurul, enflasyonun ocak ayında tütün fiyat ayarlamaları nedeniyle sınırlı bir yükseliş gösterebileceğini, ancak sonrasında tekrar düşüş eğilimine gireceğini tahmin etmektedir'' denildi.

Kurulun, 22 Ocak tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı 29 Ocak tarihli toplantı özetinde yer alan enflasyon gelişmeleri başlıklı bölümde aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,38 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 6,16'ya gerilediği hatırlatılarak, ''Böylelikle son 44 yılın en düşük yıl sonu tüketici enflasyonuna ulaşılmıştır. İşlenmemiş gıda fiyatları Aralık ayında da yıllık tüketici enflasyonundaki azalışa katkı yapmaya devam etmiştir. Bu dönemde maliyet ve talep yönlü gelişmelerin etkisiyle temel enflasyon göstergeleri ılımlı seyrini sürdürmüştür'' denildi.

Toplantı özetine göre, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık fiyat artışı yüzde 3,90 ile geçmiş yıllara kıyasla düşük bir oranda gerçekleşti. Bu gelişmede özellikle sebze fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile yıllık enflasyonu yüzde 2,78'e gerileyen işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici oldu.

Öncü göstergeler işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu eğilimin ocak ayında tersine döneceğine ve grup yıllık enflasyonunun belirgin bir oranda yükseliş kaydedeceğine işaret ediyor. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise yurt içi buğday fiyatlarındaki yukarı yönlü seyre paralel olarak ekmek ve tahıllar grubundaki fiyat artışları sürerken, ekmek ve tahıl dışındaki kalemlerin yıllık artış oranı yavaşlamaya devam ediyor.

Hizmet grubunda yıllık enflasyonun yüzde 7 seviyesindeki seyrini sürdürdüğü ifade edilen özette, ''Alt gruplar bazında enflasyon, haberleşme hizmetleri ve kirada yükselirken son yılların en düşük son çeyrek artışı gözlenen lokanta ve oteller ile ulaştırma hizmetlerinde gerilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatlarının artış eğilimi ile yayılım endeksi bu dönemde sınırlı bir oranda gerileyerek hizmet fiyatlarında ılımlı seyrin korunduğuna işaret etmiştir'' denildi.

Özette, şunlar kaydedildi:

''Temel mal grubu enflasyonu önceki aya kıyasla yatay bir seyir izlemiş ve yılı yüzde 4,5 seviyesinde tamamlamıştır. Yıl genelinde temel mal grubu enflasyonunda kaydedilen yavaşlamanın ana sürükleyicisi olan dayanıklı tüketim malları fiyatlarında 2012 yılı artışı yüzde 0,17 olmuştur. Önümüzdeki dönemde temel mal enflasyonunun dayanıklı tüketim dışında kalan giyim ve diğer temel mal fiyatları kaynaklı olarak yavaşlama eğilimini sürdüreceği tahmin edilmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış veriler, aralık ayındaki yükselişe karşın, temel enflasyon göstergelerinin ana eğilimindeki görece ılımlı seyrin sürdüğüne işaret etmektedir.

Sonuç olarak Kurul, enflasyonun ocak ayında tütün fiyat ayarlamaları nedeniyle sınırlı bir yükseliş gösterebileceğini, ancak sonrasında tekrar düşüş eğilimine gireceğini tahmin etmektedir. Temel enflasyon göstergelerinin ise aşağı yönlü seyrini koruması beklenmektedir.''

-Enflasyonu etkileyen unsurlar-

Dördüncü çeyreğe ilişkin verilerin iktisadi faaliyetin toparlanma eğilimine girdiğine işaret ettiği belirtilen özette, ''Kasım ayında sanayi üretimi ekim ayındaki gerilemeyi kısmen telafi edecek bir artış gösterirken üretim ekim-kasım döneminde üçüncü çeyreğin üzerinde gerçekleşmiştir. Kurul, sanayi üretiminde yıllık büyüme oranlarının önemli ölçüde dalgalanma göstermeye devam ettiğine dikkat çekmiştir. Nitekim Kasım ayında yıllık bazda çift haneli artış sergileyen sanayi üretiminin Aralık ayında yıllık bazda oldukça düşük bir değişim göstereceği tahmin edilmektedir. Diğer yandan, öncü göstergeler önümüzdeki dönemde üretimin giderek güçleneceğine işaret etmektedir'' denildi.

Özette, nihai yurt içi talepte son dönemdeki zayıf seyrin önemli bir belirleyicisi olan yatırım talebine ilişkin üretim, ithalat ve anket verilerinin, yatırım talebinde toparlanmanın başladığı yönünde sinyaller verdiği belirtilerek, şunlar ifade edildi:

''Tüketim talebine ilişkin veriler de özel tüketim talebinde ılımlı artışa işaret etmektedir. Destekleyici para politikasının etkilerinin belirginleşmesiyle birlikte nihai yurt içi talepteki toparlanmanın ilk çeyrekte de süreceği tahmin edilmektedir. Yakın dönemde kredilerde gözlenen ivmelenme ve iç piyasa siparişleri de bu görünümünü desteklemektedir.

Son dönemde açıklanan veriler, küresel büyümedeki yavaşlamaya rağmen pazar ve ürün çeşitlemesinin desteğiyle ihracatın artış eğilimini koruduğuna işaret etmektedir. İthalatın ise önümüzdeki aylarda iç talepteki artışa bağlı olarak bir miktar hızlanacağı tahmin edilmektedir. Buna rağmen Kurul, kısa vadede 12 aylık birikimli cari dengedeki iyileşmenin yavaşlayarak da olsa devam edeceğini öngörmektedir.''

Özete göre, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranları 2012 yılı ekim döneminde tarım dışı istihdamdaki artışın etkisiyle gerilediği belirtiliyor. Son dönemde tarım dışı istihdam artışının daha çok hizmet sektöründen kaynaklandığı ve sanayi istihdamının zayıf seyrini koruduğu ifade edilerek, ''Öte yandan, PMI istihdam değeri ve İktisadi Yönelim Anketi göstergeleri arasında yer alan istihdam beklentisi verileri yılın son çeyreği için istihdam koşullarında iyileşme sinyali vermektedir. Diğer öncü göstergeler de tarım dışı istihdamda ılımlı artışa işaret etmektedir. Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizlikler önümüzdeki dönemde yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak önemini korumaktadır.'' denildi.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

İsviçre Merkez Bankası faizi sabit bıraktı 14 Aralık 2023 Perşembe, 12:24:39 AB, sigorta şirketlerinin sermaye yeterliliklerini düşürüyor 14 Aralık 2023 Perşembe, 10:58:08 Özel sektör yurtdışı toplam kredi borcu 157,8 milyar dolar oldu 14 Aralık 2023 Perşembe, 10:45:58 BOJ 2024’te ayrışmasını sürdürecek 14 Aralık 2023 Perşembe, 09:30:24 Şok terapisine başlayan Arjantin'de enflasyon yüzde 160'ı aştı 14 Aralık 2023 Perşembe, 09:14:56 Perakendede kritik düzenleme 14 Aralık 2023 Perşembe, 08:55:58