Bloomberg HT Haberler Teşviklere erişim zorluğu sonrası MESEM’e başvuru 1 milyona ulaştı
HABERLER

Teşviklere erişim zorluğu sonrası MESEM'e başvuru 1 milyona ulaştı

  • 6111 sayılı teşvikin şartlarının zorlaşması, 7103 sayılı kadın ve genç istihdamı teşvikinin de Ocak'tan sonra devam ettirilmemesi üzerine işverenler çalışan başına net asgari ücretin yarısı kadar teşvik bulunan MESEM Ustalık Telafi Programı'na koştu. Ocak'tan bu yana programa başvuranların sayısı 1 milyona ulaşırken aylık teşvik ödemesi 4 milyar TL'yi geçti.

Giriş: 15 Haziran 2023, Perşembe 13:02
Güncelleme: 15 Haziran 2023, Perşembe 13:55

Tahsin Akça

Asgari ücrete ara zam için tespit komisyonu toplantıları başlarken TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, yılın ilk yarısında brüt ücretin yüzde 6'sı oranında yaklaşık 400 TL olan desteğin artırılarak devam ettirilmesi talebini iletti.

Asgari ücrette üst üste ikinci kez ara zamla birlikte skalada daha yukarıda olanlarla fark kapanırken, işveren tarafı için istihdam desteklerinin önemi daha da arttı.

Yakın zamanda yürürlükte olan kadınların ve gençlerin istihdamını artırmayı hedefleyen 6111 ve 7103 sayılı iki istihdam teşvik programı işlerliğini yitirip devre dışı kalınca işverenler Ocak ayından bu yana MESEM Ustalık Telafi Programı teşvikine yöneldi.

Çalışan başına asgari ücretin yarısı kadar teşvik verilen ve lise mezuniyeti dışında şartı bulunmayan Ustalık Telafi Programı'na işveren başvuruları yılbaşından bu yana hızla artarak 1 milyonu geçti. Bu rakam üzerinden hesaplandığında her çalışan için net asgari ücretin yarısı kadar olan teşvikle aylık ödeme 4,2 milyar lirayı geçmiş durumda.