TETAŞ'ın Ana Statüsü yenilendi
-
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ), enerji alım ve satımına ilişkin ikili anlaşmalar yapacak ve organize toptan elektrik piyasalarında faaliyette bulunacak
TETAŞ'ın, Ana Statüsü Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunuyla uyum çerçevesinde TETAŞ'ın çalışma usul ve esasları yeniden belirlenerek şirketin hukuki statüsü, amaç ve faaliyet konuları, organları, teşkilat yapısı, bağlı ortaklık ve iştirakleriyle bunlar arasındaki ilişkileri, mali hükümleri ve ilgili diğer hususlar yeniden düzenlendi. Bu kapsamda, tamamı devlete ait olan şirketin sermayesi 179 milyon lira olarak belirlendi.
TETAŞ, enerji alış ve satışlarında yürürlükteki mevzuat hükümlerine ve Sayıştay denetimine tabi olacak. Şirketin merkezi Ankara'da bulunacak ve bu durum ancak Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararıyla değişebilecek.
Şirket, mevcut sözleşmeler kapsamında enerji alış ve satış anlaşmalarıyla hükümetler arası anlaşmalar kapsamında elektrik enerjisi ithalat ve ihracat anlaşmalarını imzalayabilecek. TETAŞ, Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında elektrik enerjisi ve kapasitesi alım ve satımına ilişkin ikili anlaşmalar yapacak ve organize toptan elektrik piyasalarında faaliyette bulunabilecek.