Ünlü ekonomistlerden gelecek öngörüleri
-
Bernanke – Trichet el ele, nice krizi aşmış günlere...
Aramızda geleceği görmek istemeyen var mı? Üstelik bir yılı geride bırakıp yenisine adım atarken daha da depreşir bu istek. Sürprizi kaçmasın istiyor olabilirsiniz ama elinizde en azından güçlü verileriniz olsaydı hiç de fena olmazdı. Biz de "Küresel piyasaların akıbeti ne olacak caba?" diye merak ettik ve şimdiye dek bildikleri, bileceklerinin garantisi olan en ünlü yatırımcıların gelecek öngörülerini siz Bloomberg HT okuyucuları için derledik.
Söz konusu ekonomi ise eğer, "Tahmin" ve "Gelecek" deyince akla ilk gelen isim "Kriz Kahini" lakaplı Nouriel Roubini oluyor. Ünlü ekonomistin Türkiye ile ilgili 2008'deki "Mali krizin eşiğindesiniz" kehaneti boş çıkmıştı. Fakat Roubini, önümüzdeki yıl Türkiye'nin "Küresel ekonominin parlayan yıldızları" arasında olacağını savunuyor ve bunu da bir şarta bağlıyor: "Tabii Türkiye, ekonomik reformları kesintisiz sürdürebilirse..."
Roubini ABD ve Avrupa içinse birbirinden iç açıcı (!) senaryolar sıralıyor. ABD'nin 3. bir parasal genişlemeye gitmesi gerektiğini savunan Roubini'ye göre ABD'de yüzde 9'un üstünde bir işsizlik ve yüzde üçün altında bir büyüme söz konusu. Fakat Roubini bu önleme FED'in iç dinamiklerinin ve bazı siyasilerin karşı duracağını düşünüyor.