Bloomberg HT Haberler Virüs salgını merkez bankalarını koordineli faiz indirimine götürür mü?
HABERLER

Virüs salgını merkez bankalarını koordineli faiz indirimine götürür mü?

  • Merkez bankacılar henüz erken olduğunu söylese bile, bazı ekonomistler koronavirüse koordineli tepki verilmesini tartışıyor

Giriş: 29 Şubat 2020, Cumartesi 13:47
Güncelleme: 29 Şubat 2020, Cumartesi 13:47

Önemli merkez bankacılar, koronavirüsün ekonomik etkilerine tepki vermek için henüz çok erken olduğunu dile getirseler dahi, bazı ekonomistler, daha önce oldukça seyrek görülen Fed ve diğer önemli merkez bankalarınca yürütülen koordineli parasal gevşeme adımına yönelik ihtiyacı tartışıyor.

Eski Fed Guvernörü Kevin Warsh, Perşembe günü Wall Street Journal için kaleme aldığı köşe yazısında, ABD'li politika yapıcılara, ekonomilerini virüse karşı korumak için "acil adım atma yönünde diğer merkez bankalarına öncülük etme" çağrısında bulundu.

Warsh, Fed'in 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesini ve Çin Merkez Bankası (PBOC), Avrupa Merkez Bankası (AMB), İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Japonya Merkez Bankası'nı (BOJ) "kendi yetkilerindeki para politikasını gevşetmek yönünde uygun eş zamanlı adım atmaya" teşvik etmesini tavsiye etti.

Şimdilik böyle bir teşvik dalgası pek mümkün görünmüyor. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ve AMB Başkanı Christine Lagarde, virüs kaynaklı ekonomik tehdidin artmasına karşın taze destek sağlamak için henüz erken olduğunu söyleyenler arasında yer aldı. ABD Merkez Bankası da, halen negatif faize sahip ve krizden kurtulmak için uyguladıkları politikalardan henüz vazgeçmemiş Euro Bölgesi ve Japon merkez bankalarından farklı pozisyonda.